Kapadokija 5 dana

Kapadokija

5 DANA

Kapadokija – „zemlja lepih konja“ i nestvarne prirode. Istoimena regija u kojoj se zapanjujuća prirodna lepota meša sa istorijskim znamenitostima, predstavlja jedan od najlepših pejzaža sveta. Čudesne stene neobičnog oblika, oduševiće vas već na prvi pogled. U Kapadokiji su živele drevne civilizacije: helenska, rimska, hrišćanska i islamska. Hiljadama godina unazad vulkanski pepeo se delovanjem vode i vetra oblikovao u stenovite formacije tzv. vilinske dimjake. U ovim stenama ljudi su gradili kuće, manastire pa i čitave podzemne gradove. Sam pogled na ove neobične strukture ostavlja utisak nečeg magijskog i mističnog. Kapadokija je jedna od najposjećenijih i najatraktivnijih regija Turske i već godinama unazad izmamljuje uzdahe svih posetilaca. Sve će vam biti jasno kada prvi put pogledate i zaljubite se u pejzaž Kapadokije koji se nalazi na listi svetske baštine UNESCO.
CENE, TERMINE I HOTELE MOŽETE POGLEDATI NA LINKU: https://www.rapsodytravel.rs/putovanja/avio-ture/kapadokija-5-dana
 • TERMINI I CENE
 • PROGRAM PUTOVANJA
 • SMEŠTAJ
 • Fakultativni izleti
 • Korisne informacije

 • Četiri noćenja sa doručkom u tradicionalnom boutique hotelu tipa GRAND CAPPADOCIA http://www.grandcappadocia.com  ili sličan...
 • Ručni prtljeag 8kg
 • Povratne avio karte na relaciji Beograd - Istanbul - Kayseri - Istanbul - Beograd.
 • Aerodromske takse
 • Transfer aerodrom - hotel - aerodrom.
 • Kompletnu organizaciju putovanja uz stručnog vodiča tokom putovanja, za vreme boravka u kao i u toku realizacije fakultativnih izleta.
 • Administrativne troškove (30€)

 • Putno zdravstveno osiguranje
 • Fakultativne izlete
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 80€
 • Individualne troškove

Okupljanje na aerodromu “Nikola Tesla” , Check in. Poletanje za Istanbul u 16:15h (broj leta PC 374). Dolazak u Istanbul je planiran u 19:00 po lokalnom vremenu na aerodrom Sabiha Gokcen. Nastavak putovanja ka Kapadokiji, presedanje na let PC 2740, poletanje u 20:10, sletanje u 21:30. Sledi transfer do hotela. Noćenje.

Doručak. Nakon doručka odlazak na celodnevni fakultativni izlet MISTIČNA KAPADOKIJA «Severna tzv.crvena tura» Tokom ove prelepe ture imate priliku da se upoznate sa najlepšim i najpoznatijim predelima Kapadokije. Izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gde ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj istoriji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao prije 10 hiljada godina. Posle panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zastitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primeraka kuća i crkava u stenama. Moguća poseta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili tkaonice ćilima. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stenama u obliku životinja. Povratak u hotel u poslepodnevnim časovima. Noćenje.

Doručak. U ranim jutarnjim časovima nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na izlet Kapadokija iz vazduha «Čarobni let balonom» -Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima pre svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mesta gde nas čekaju baloni u koje se, nakon naduvavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polecemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gde ih vetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao beli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svetlosti i neba. Čudesni let završavamo sletanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gde nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad.U večernjim časovima mogućunost fakultativnog odlaska na Tradicionalno TURSKO VEČE uz ples i muziku te tradicionalnu hranu i piće. Uzivajte u večernjem programu i opustite se uz čari tradicionalnog programa koji traje do kasnih večernjih sati. Noćenje.

Doručak. Nakon doručka moguć fakultativni odlazak izlet Drevna Kapadokija «Južna tzv.zelena tura». Na ovaj fakultativni izlet krećemo u prepodnevnim časovima obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svetu. U njemu je živelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 veka pre nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom reke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesnih kamenih stena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresecane brojnim rečicama. Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gde imamo slobodno vreme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gde ćemo saznati zašto su golubovi oduvek zauzimali posebno mesto u srcu meštana Kapadokije. U kasnim poslepodnevnim časovima povratak u hotel. Noćenje.

Napuštanje hotela. Transfer na aerodrom. Prijava za let Pegasus Airlinesa za Istanbul, PC 2743 u 06:10h. Sletanje u Istanbul u 07:25h. Nastavak leta za Beograd na letu PC 371 u 11:25 , sa očekivanim sletanjem u Beograd u 11:20h po lokalnom vremenu. Za polaske od 01.04.2021.- Prijava za let Pegasus Airlinesa za Istanbul, PC 2733 u 10:55h. Sletanje u Istanbul u 12:15h. Nastavak leta za Beograd na letu PC 373 u 14:45 , sa očekivanim sletanjem u Beograd u 15:35h po lokalnom vremenu. Kraj programa.

Hotel Grand Cappadocia ima sezonski otvoreni bazen, vrt, terasu i zajednički salon u Goremeu. Ovaj objekt ima 24-satnu recepciju, a gostima nudi i restoran. Smeštaj nudi zajedničku kuhinju. Gostinjske sobe u hotelu opremljene su TV-om ravnog ekrana. Ima vlastitu kupaonicu opremljenu tušem. Sobe hotela Grand Cappadocia takođe pružaju gostima besplatan WiFi, Poseduju ormar i kuvalo za vodu.U objektu je svakodnevno na raspolaganju švedski sto, engleski / irski ili američki doručak.
Urgup je 8,4 km od hotela Grand Cappadocia, dok je Nevsehir udaljen 12,1 km. Aerodrom Nevsehir udaljena je 43 km od objekta.

Mistična Kapadokija

Tokom ove prelepe ture imate priliku da se upoznate sa najlepšim i najpoznatijim predelima Kapadokije. Izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gde ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj istoriji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao prije 10 hiljada godina. Posle panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zastitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primeraka kuća i crkava u stenama. Moguća poseta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili tkaonice ćilima. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stenama u obliku životinja.

Cena: 40 eur

Kapadokija iz vazduha Čarobni let balonom

Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima pre svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mesta gde nas čekaju baloni u koje se, nakon naduvavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polecemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gde ih vetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao beli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svetlosti i neba.

Cena: 100 eur

Tradicinalno Tursko veče

Tradicionalno TURSKO VEČE uz ples i muziku te tradicionalnu hranu i piće. Uzivajte u večernjem programu i opustite se uz čari tradicionalnog programa koji traje do kasnih večernjih sati

Cena: 35 eur

Drevna Kapadokija

Na izlet krećemo u prepodnevnim časovima obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svetu. U njemu je živelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 veka pre nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom reke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesnih kamenih stena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresecane brojnim rečicama. Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gde imamo slobodno vreme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gde ćemo saznati zašto su golubovi oduvek zauzimali posebno mesto u srcu meštana Kapadokije.

Cena: 40 eur

Valuta u Turskoj je Nova Turska Lira i dostupna je u sledećim apoenima: novčanice (1, 5, 10, 20, 50 i 100 YTL) i kovanice (1, 5, 10, 25 и 50 Kuruša i 1 YTL). Novac se može promeniti bez provizije u menjačnicama, bankama ili hotelima. Devizni kurs se svakodnevno objavljuje u turskim novinama, dok su ATM dostupni u većini mesta. Ukoliko pre odlaska iz Turske planirate da promenite YTL ili kupujete nešto što mora biti prijavljeno na carini, trebalo bi sačuvati priznanice transakcija ne bi li se videlo da je valuta legalno menjana.

Turska je na GMT +1 od Srbije.

Napon električne energije je 220V i 50Hz. Standard u turskoj je utičnica centralno-evropskog tipa (dvožilni utikači).

Ukoliko imate prepisane lekove koje treba da ponesete na odmor sa vama, potreban je izveštaj doktora ili kopija recepta.

Za svaki tretman koji primite u Turskoj moraćete da platite, te se preporučuje nabavljanje zdravstvenog osiguranja pre puta. Lekari uglavnom govore engleski jezik, dok u mnogim većim gradovima i odmaralištima, postoje i strane bolnice. Takođe u većini mesta postoje apoteke sa obučenim farmaceutima koji su u stanju da ponude savete za manje bolesti. Za detaljnije informacije molimo posetite www.healthinturkey.org .

Obala Turske koja izlazi na Meditaransko more ima Mediteransku umerenu klimu, sa toplim i suvim letima, i blagim, vlažnim i hladnim zimama. Planine duž obala štite unutrašnji deo kopna od uticaja Mediteranske klime, dajući centralnom Anadolijskom platou kontinentalnu klimu sa izrazitim različim godišnjim dobima. Zime u Anadoliji su jake. Temperature od −30 °C do −40 °C se mogu desiti u planinskim oblastima na istoku, i sneg se može zadržati čak i do 120 dana godišnje. Na zapadu, zimske temperature su ispod 1 °C. Leta su topla i suva sa temperaturama pretežno iznad 30 °C preko dana. Najsuvlji region Turske predstavlja ravnice Konya i Malatya.  Mesec maj je najkišniji mesec dok su jul i avgust najsuvlji meseci u godini.

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po srednjem kursu Narodne banke Srbije (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER).
 • GOTOVINSKI/UPLATA NA RATE: 50% od vrednosti aranžmana prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), a ostatak aranžmana isplatiti najkasnije 15 dana pre početka putovanja.
 • PLATNIM KARTICAMA: 50% od vrednosti aranžmana prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), a ostatak aranžmana isplatiti najkasnije 15 dana pre početka putovanja. VISA, DINA, MAESTRO, MASTER.
 • ČEKOVI/UPLATE NA RATE: 50% od vrednosti aranžmana prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), 15 dana pred put jos 20% i deponovati čekove za tri mesečne rate.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 01.10.2020. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 5 dana pre početka putovanja.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Cene na sajtu su informativnog karaktera i važeće su na dan objavljivanja programa, po trenutnoj raspoloživosti hotela i avio karata, cene su podložne promeni samo u slučaju promene cene avio karata
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze. Preporučuje se putnicima, sa novim biometrijskim pasošima, da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.
 • ORGANIZATOR PUTOVANJA: RAPSODY TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 124/2021 kategorija A.
 • ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA KOJI SE MOGU POGLEDATI NA LINKU ILI DIREKTNO U AGENCIJI.
 • Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja,  opštim uslovima putovanja agencije Rapsody Travel DOO,  kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog osiguranja (TRIGLAV).

Zvanični jezik je turski, dok se engleski i nemački govore u većim gradovima i turističkim mestima, i većina Turaka će jedva čekati da isproba svoje znanje jezika i često će učiniti sve da budu od pomoći. Strani posetioci koji pokušaju da progovore čak i nekoliko reči na turskom će definitivno biti nagrađeni sa još srdačnijim prijemom. Turski nije lak jezik za učenje, međutim prednost mu je u tome što je u potpunosti fonetski, te svako slovo ima samo jedan zvuk uvek izražen na potpuno isti način osim u kombinaciji sa ‘y’ ili ‘g’. Čak su i tuđice u turskom jeziku adaptirane turskom jeziku: ketçap, taksi, futbol, ofsayt, itd. U turskom ne postoje slova ‘q’, ‘w’ ili ‘x’, ali postoje neka slova karakteristična za turski jezik, i akcenat obično pada na prvi slog u reči.

Beograd
Vojvode Šupljikca 19

+381 11 3088 048
+381 66 550 5000

Kragujevac
Miloja Pavlovića 10

+381 34 344 666
+381 65 2000 794

info@rapsodyexotic.rs